Adobe_Post_20201031_0829460.432740310057936

5 tips voor meer rust en vertrouwen in jezelf bij sollicitatiegesprekken. 

1. Heb inzicht in jouw eigen krachten 

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om inzicht te hebben in jouw kwaliteiten. Dit kan immers bepalen of jij de baan krijgt. 

Noteer voor jezelf wat jouw kwaliteiten zijn en waarom dat zo is. Je kunt hierbij gebruik maken van voorbeelden uit jouw vorige werkervaringen (als je deze hebt), maar ook van voorbeelden uit jouw dagelijks leven. Levenservaring is namelijk ook een ervaring. Ter voorbereiding kan je op internet allemaal online tests vinden, zoals: 

https://www.123test.nl/competenties-test/

https://www.testcentrumgroei.nl/competentietest

Als je het lastig vindt om voor jezelf voorbeelden te verzinnen kun je ook jouw familie of vrienden hierom vragen. Vaak kan dit heel verhelderend zijn en noemen naasten kwaliteiten op die je niet zou verwachten. Dit geeft zelfvertrouwen en kun je weer gebruiken voor je sollicitatiegesprek. 

2. Geloof in jezelf en ga rustig het gesprek in 

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk met al die spanning in je lijf. Maar door in jezelf te geloven straal je ook meer overtuigingskracht uit in zowel je verbale als non-verbale communicatie. Zo ga je bijvoorbeeld automatisch meer rechtop zitten en kun je beter verwoorden wat jouw motivatie is om voor die éne baan te kiezen. 

Vaak is spanning hetgeen wat je in de weg staat tijdens sollicitatiegesprekken. Wat kan helpen de spanning af te nemen is focussen op je ademhaling. Ga eens voor jezelf na hoe je ademt: komt het vanuit je buik of juist vanuit je keel of borst? Focus hier even op, al is het maar 5 minuten. Je zult merken dat hoe meer je je bewust bent van je ademhaling, hoe dieper je ademhaling wordt en hoe meer deze uit je buik komt. Je kunt als test je hand op je buik leggen om te checken of je rustiger ademt.

Als je voor het sollicitatiegesprek wat tijd over hebt en je staat er voor open kun je ook een korte mindfulness oefening doen. Een app die je hiervoor kan gebruiken is de Mindfulness App van VGZ. Deze kun je gratis downloaden in de Google PlayStore of Appstore. 

Voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.vgz.mindfulness&hl=nl

Voor IPhone: https://apps.apple.com/nl/app/vgz-mindfulness-coach/id779531500

Ik heb zelf vaak baat bij de korte bodyscan oefening. Doe de mindfulness oefening wel in een voor jou rustige omgeving, waar jij je veilig voelt. 

3. Denk: wat is het ergste wat er kan gebeuren? 

Je negatieve gedachten kunnen het gesprek behoorlijk beïnvloeden. Alleen al het nadenken over het aangaan van een sollicitatiegesprek kan heel confronterend zijn (“ik kan het niet”, “ik zal het vast wel weer niet worden”, “straks kom ik niet uit mijn woorden”). Het kan helpen om deze negatieve gedachten een beetje belachelijk te maken. Negatieve gedachten komen voort uit angst. Het kan helpen om de angst die al die negatieve gedachten veroorzaakt, een naam te geven. Bijvoorbeeld Henk. Kies een naam die voor jou grappig klinkt. De volgende keer als je angst op voelt komen, kun je deze herkennen en benoemen: “o ja, dat is Henk weer met zijn gezeur”. Hierdoor relativeer je de situatie en maak je het iets luchtiger voor jezelf. Ik moet er zelf wel eens stiekem om lachen. 

Denk ook eens bij jezelf na: wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik de functie niet krijg? Of als het gesprek helemaal misloopt? Je bent in ieder geval een ervaring rijker. Verder gebeurt er niet zoveel ten opzichte van voor het sollicitatiegesprek. Niets meer, niets minder. Als je op deze manier het gesprek ingaat, heb je ook niks te verliezen. Alleen maar heel veel te winnen! 

4. Wees lief voor jezelf, ook na het gesprek 

Wat de uitkomst van het sollicitatiegesprek ook is, houd altijd in je achterhoofd dat je dit wel weer even mooi gedaan hebt. Je bent op tijd komen opdagen en je hebt een vragenvuur overleefd. Een sollicitatiegesprek kost vaak best veel energie en vaak weet je ook niet meteen de uitkomst ervan. Dat maakt het natuurlijk extra spannend. Beloon jezelf voor wat je gedaan hebt na het gesprek. Koop bijvoorbeeld iets lekkers of leuks voor jezelf. Of ga iets leuks of ontspannends doen. Dat geeft weer nieuwe en goede energie. Kortom, wees lief voor jezelf. 

5. Kijk vooruit

Stel, je bent het niet geworden en het gesprek ging ook niet helemaal lekker. Haal jezelf dan niet naar beneden. Laat je angsten je niet beïnvloeden (hé, daar is Henk weer). Kijk vooruit en bedenk eens wat je als ervaring uit deze situatie mee kan nemen naar het volgende gesprek. Jij bent moedig, uniek en hebt alle talenten in huis om een leuke baan te krijgen. Dat gaat je lukken. En voor degenen die je hebben afgewezen:ze weten niet wat ze laten lopen. Over een paar jaar kijk je hier lachend op terug. 

Tags: geen tags

Reacties zijn uitgeschakeld